Ansichtkaarten, ook wel prentbriefkaarten, waren rond 1900 zeer populair bij een groep echte liefhebbers, nationaal en internationaal. Ook nu zijn ansichtkaarten nog zeer in trek. Mogelijk heeft u een kaartencollectie (geërfd) die voor deze verzamelaars interessant is. Wij kunnen voor u tijdens een taxatie nagaan of u iets bijzonders bezit.
|
Oude ansichtkaarten danken hun populariteit aan het ‘terug in de tijd reizen’. Ze prikkelen de fantasie: wat is het verhaal achter de foto? Wat een kaart waard is, hangt af van vele factoren, zoals zeldzaamheid, oplage, vraag en het thema dat ze uitbeelden. Verzamelaars zoeken meestal naar de oudere kaarten, vaak meer dan een eeuw oud.
Oude Rotterdamse fotokaarten van voor de tweede wereldoorlog, bijvoorbeeld, geven een goed tijdsbeeld weer van hoe de straten van het platgebombardeerde hart van Rotterdam er vóór de oorlog uitzagen. Ook kaarten met oude ambachten of afbeeldingen van personen in authentieke klederdracht bevatten soms veel informatie voor historici.
Verzamelaars van fotokaarten richten zich merendeels op een bepaald item. Dit kunnen zijn fotokaarten van steden en andere cultuurhistorische afbeeldingen, maar ook bekende filmsterren, het koningshuis of buitenlandse ansichtkaarten waarvoor een foto is gebruikt. Verder zijn foto ansichten met oude cruiseschepen, bruggen, kathedralen en kastelen populair om complete series van samen te stellen.
Het uitgeven van de kaarten en de verzamelwoede kende begin twintigste eeuw een piek. Thema’s zoals volksleven, markten, kermissen, stoomtreinen, stations, hondenkarren of paardentrams zijn in trek. Veel liefhebbers verzamelen topografisch en richten zich op bepaalde streken, steden of dorpen. Daarnaast zijn kaarten van specifieke uitgeverijen, zoals Berkers-Verbunt, erg populair.
Wilt u weten wat u bezit en hoeveel uw kaarten waard zijn? Laat ze dan door ons taxeren.