Taxatie van Bankbiljetten

Bankbiljetten (ook wel briefgeld of bankpapier genoemd) kunnen veel meer waard zijn dan erop staat vermeld. Zeker als u unieke en goed bewaarde exemplaren of een mooie collectie bankpapier heeft (verzameld of geërfd). Dan loont het de moeite ze te laten taxeren. 

Wij taxeren o.a.:

  • Nederlandse bankbiljetten
  • Buitenlandse bankbiljetten
  • Oude biljetten van de Nederlandse koloniën (Nederlands-Indië, Nederlandse Antillen, Suriname)

Bij bankbiljetten zijn de kwaliteit en zeldzaamheid de belangrijkste factoren voor de waardebepaling.  Ongebruikt, niet gevouwen en niet verkleurd heeft de voorkeur. Naar zeldzame biljetten van hoge kwaliteit is veel vraag, nationaal, maar ook internationaal. Zo kent de Verenigde Staten een mooie markt voor het betere bankpapier.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw bankbiljet of een collectie bankpapier? Kom dan langs voor een gratis taxatie op ons kantoor of tijdens een beurs. 

Niet al te zelden bezorgt het bankbiljetten taxeren de vrager een aangename verassing. Regelmatig blijkt de waarde van oude bankbiljetten namelijk hoger dan men denkt. Heeft u bijvoorbeeld nog een puntgaaf briefje van 100 gulden met Michiel de Ruyter erop, zou het zomaar eens kunnen dat een verzamelaar er 200 of 250 euro voor overheeft. Ook biljetten die ooit ter vervanging van een misdruk of fout in omloop zijn gebracht, blijken vaak een leuk bedrag op te leveren. 

Taxatie van bankbiljetten in Zaventem

Elke donderdag 10:00 - 16:00 uur
 

  • Gratis waardebepaling van bankbiljetten
  • Gecertificeerde taxateurs
  • Geen afspraak nodig
  • Gratis koffie en thee
  • Gratis parkeren voor de deur
     

Kom langs

Geschiedenis van het bankbiljet

Design en druktechnieken maken bankbiljetten tot kleine schilderijen. Bankpapier vertelt van alles over de geschiedenis, de cultuur en de smaak van de landen die ze uitgeven, al eeuwen lang. China had al tijdens de Song en Tang dynastieën wereldwijd de primeur met het gebruiken van papiergeld. In Europa gaf de Bank van Stockholm in 1661 het eerste bankbiljet uit. 

De eerste bankbiljetten die in Nederland in omloop kwamen waren de assignaten uit de Franse tijd (1795-1813). In 1814 werd Nederland opnieuw zelfstandig en richtte Koning Willem I de Nederlandsche Bank op. In datzelfde jaar kwam het eerste Nederlandse bankbiljet uit, het zogenaamde roodborstje. Dit was nog geen wettig betaalmiddel - men hoefde dit biljet niet per se aan te nemen. Pas in 1904 werd het eerste papiergeld (10 gulden biljet) erkend als officieel betaalmiddel. Deze gulden bleef ons wettige betaalmiddel tot de komst van de euro in 2002.    

Gratis biljetten taxatie

Elke woensdag kunt u op ons kantoor in IJsselstein gratis en geheel vrijblijvend, een bankbiljet waarde bepaling laten uitvoeren. Om een goede taxatie van oude bankbiljetten te kunnen uitvoeren wordt eerst de echtheid geverifieerd. We noemen dit de authenticatie. Daarna wordt er bekeken uit welk land het afkomstig is, de datum/jaartal en andere bijzonderheden zoals, kleur, papiersoort, handtekeningen, serienummers etc. En, misschien wel het allerbelangrijkste: of het biljet ooit gevouwen is geweest. Wanneer u oude ongevouwen bankbiljetten in uw bezit heeft, kunt u rekenen op een behoorlijke waarde.

Als u benieuwd bent naar de waarde van uw bankbiljetten, kunt u bij ons terecht voor een gratis en vrijblijvende bankbiljetten taxatie. Heeft u nog ‘oud papiergeld’ of biljetten uit het buitenland ergens in een kast liggen, is het altijd verstandig er eens naar te laten kijken. Papier blijft immers niet zo lang in goede staat als metalen muntgeld en penningen. 

Als na onze expertise blijkt dat u een of meerdere oude waardevolle bankbiljetten in uw bezit heeft en u geeft ons te kennen deze te willen verkopen, kunt u een beroep doen op de vakkundige begeleiding van ons veilinghuis. Met meer dan een miljoen bieders/leden wereldwijd, krijgt u bij Heritage Auctions altijd gegarandeerd, de hoogst mogelijke opbrengst.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld door uw gebruik van hun services.