Taxatie van Munten

Bij Heritage Auctions Europe werken diverse experts die dagelijks bezig zijn met het taxeren van zeldzame munten, penningen en bankbiljetten. Door deze bundeling van expertise kiezen veel verzamelaars maar ook handelaren, winkeliers en overheidsinstanties ervoor om hun munten te laten beoordelen bij HAB in Zaventem. Natuurlijk is ook de particulier die bijvoorbeeld een verzameling munten verkrijgt door een erfenis of munten vindt met een metaaldetector van harte welkom voor een kosteloze en vrijblijvende taxatie bij ons op kantoor. 

Wij taxeren o.a.

  • Nederlandse munten
  • Buitenlandse munten
  • Klassieke munten uit de oudheid
  • Moderne euro's
  • Numismatiek (ook papiergeld, penningen, etc.)
  • Middeleeuwse munten
  • Gouden tientjes
  • Zilveren guldens
  • Rijksdaalders
  • Zilveren tientjes
  • Gouden sovereigns, eagles, krugerranden, maple leafs, panda’s en andere beleggingsmunten

Munten zijn altijd in trek geweest bij verzamelaars en worden dit, vanwege hun waardevastheid, steeds vaker ook bij beleggers. De aantrekkingskracht is gemakkelijk verklaarbaar. Munten maken de geschiedenis tot wel 2,5 duizend jaar terug tastbaar. Ze kunnen van een fascinerende schoonheid zijn. Muntmakers waren de grootste kunstenaars van de oudheid en genoten door hun ambacht ook later een enorm aanzien.

Om munten op waarde te kunnen schatten, is kennis nodig over historie, gebruikte metalen en de wijze waarop ze zijn gemaakt. Heritage Auctions Europe heeft in alle mogelijke muntcategorieën topdeskundigen in huis. Zij kunnen de kwaliteit en de zeldzaamheid van uw munten op waarde schatten en herkennen wat uniek is. 

Taxatie van munten in Zaventem

Elke donderdag 10:00 - 16:00 uur
 

  • Gratis waardebepaling van munten
  • Gecertificeerde taxateurs
  • Geen afspraak nodig
  • Gratis koffie en thee
  • Gratis parkeren voor de deur

Kom langs

Wilt u de waarde van uw munt of collectie munten weten? Laat deze dan taxeren door onze experts. Zo’n taxatie verplicht u tot niets. Op uw verzoek kunnen we u ook adviseren over het laten veilen van de munten in binnen- of buitenland. Een tip (voor nieuwkomers): poets uw munten nooit voor een taxatie, zeker niet met bijtende middelen. Dit kan ze aantasten en de waarde verminderen.

Waarde van munten

De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen. Is de munt daarbij ook nog eens erg mooi (hoge kwaliteit), dan heeft u misschien iets echt waardevols in handen!

Munten in de originele staat laten

Voordat u hier iets gaat lezen over munten even een waarschuwing: wat u NOOIT mag doen is uw munten poetsen of schoonmaken! Dat vermindert meteen de waarde van de munten voor verzamelaars. Een gepoetste of bewerkte munt (gesoldeerd oogje bijvoorbeeld) heeft uiteraard wel waarde, maar is lager dan eenzelfde munt in originele staat. Elke keer weer komen er mensen voor een taxatie bij ons op kantoor die ons vertellen ‘ik heb de munten vanochtend nog even opgepoetst, nu zijn ze weer mooi’. Inderdaad, in hun ogen mooier, maar de waarde van de munten is drastisch minder geworden. Niet doen dus. Laat alles in de originele staat voordat u het door ons laat taxeren.

Munten

Als vervanger van de vroegere ruilhandel betalen we nu al weer een kleine 3000 jaar met muntgeld. U moet daarbij niet alleen denken aan onze keurig ronde koperen, nikkelen, zilveren of gouden 'schijfjes'. Al in de 7e eeuw voor Christus begon men in Ionië en Lydië (Klein-Azië, de tijd van Kroisos of Croesus) de eerste munten met een bepaalde waarde te slaan uit electrum (of elektron), een legering van goud en zilver. De latere Griekse en Romeinse munten werden in brons, zilver en goud geslagen. Dat deden ze trouwens met de hand, er zijn er dan ook geen twee gelijk.

Muntsoorten

Tegenwoordig betalen we met Euro’s, vroeger met onze mooie guldens, rijksdaalders, kwartjes, dubbeltjes, stuivers en centen. Waarmee betaalden de oude Grieken elkaar? Zij betaalden hun duurdere aankopen met de dekadrachme, tetradrachme, stater, litra of drachme en hun kleinere boodschappen met een obool, trihemi-obool of een trihemitartemorion. Spreek dat maar eens snel uit! Een Romeinse soldaat kreeg een denarius (zilveren munt) per dag, de rijkeren betaalden met een aureus (gouden munt met de hoogste muntwaarde). Voor een hapje tijdens de spelen in het amfitheater betaalde de toeschouwer met kleine bronzen muntjes. Afgebeeld op deze oude munten was meestal de keizer. Door de latere eeuwen heen zijn er enorm veel muntsoorten geweest, elk met een eigen naam, geschiedenis en waarde. Sommige exemplaren zijn zeldzaam, andere niet. Verzamelaars van munten en muntgeld zijn er dan ook in overvloed! We kennen trouwens ook zogenaamd 'primitief geld', waarbij betaald wordt met schelpen, koperen armbanden, etc. Wat dacht u van geld dat uit kruiden is gemaakt, zogenaamd theegeld? Of kettingen met kralen, bedoeld om iets mee te betalen? Deze 'munten' hadden elk hun eigen waarde.

Misslagen

Euro-munten gebruikt u dagelijks om kleine aankopen mee te doen. Ze zijn bedoeld om uit te geven. Behalve als u een misslag in handen heeft, die heeft voor liefhebbers een hogere waarde dan erop staat. Een Euro die bijvoorbeeld uit één metaal bestaat (in plaats van de gebruikelijke twee) brengt op onze veiling soms honderden Euro’s op. We komen ook wel eens half geslagen munten tegen. Of exemplaren die aan beide kanten hetzelfde uitbeelden. Dit soort afwijkingen zijn voor de verzamelaars geld waard, dus laat ze altijd even door ons taxeren!

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld door uw gebruik van hun services.