Verzamelaar
Jaco Treurniet
Aantal objecten
circa 1.000
Bijzondere objecten
Door Johnny Weissmuller gesigneerde houten klomp, affiche telganger, gouden, zilveren en bronzen medaille, uniformjasje van atleet Jan Zeegers, insignes.
Bijna veertig jaar verzamelde Jaco Treurniet alles over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Maar in 2015, op zijn 81ste, was het wat hem betreft klaar. De verzamelaar uit Harderwijk wilde andere mensen blij maken met de objecten en besloot ze te laten veilen. Pogingen om zijn collectie te verkopen aan de stad Amsterdam, het Olympisch Stadion en NOC*NSF waren gestrand, ondanks de grote sporthistorische waarde. De Olympische Spelen van 1928 zijn de enige ooit in Nederland georganiseerd. Ze zijn ook de eerste waarbij een vlam is ontstoken en vrouwen deelnamen aan atletiek en turnen.
Treurniet koos voor Heritage Auctions Europe in IJsselstein om deze volstrekt unieke verzameling te veilen. Zijn collectie bestond uit zo’n duizend memorabilia, zoals entreekaartjes, medailles en affiches. Vreemde eend in de bijt was een houten klomp die deelnemers meekregen als souvenir. De klomp in kwestie viel op vanwege handtekeningen van winnende sporters, zoals worstelaar Allie Morrison, kogelstoter John Kuck en zwemmer Johnny Weissmuller. De laatste won in Amsterdam twee gouden medailles. En werd daarna wereldberoemd als jungleheld Tarzan die de harten van vrouwen sneller deed kloppen.
De veiling van de verzameling van Treurniet bracht bijna 200.000 euro op. Dit was het dubbele van de waarde waarop de collectie was ingeschat. Onder de kopers waren musea en particulieren uit binnen- en buitenland. Het meest leverde een collectie van twaalf officiële insignes op: 40.000 euro. Drie medailles - een gouden, een zilveren en een bronzen - gingen bij elkaar voor zo'n 25.000 euro van de hand. Een origineel affiche met ‘de telganger’ (de afgebeelde atleet loopt in een bijzondere houding, red.) bracht 8.750 euro op. Een aardenwerken bord, waarvan de atleten aten, ging voor 2.500 euro weg. En de klomp? Die wisselde van eigenaar voor 1.250 euro. Het was een van de vijftig kavels die de gemeente Amsterdam in samenwerking met NOC*NSF kocht.